Birçok yönetici, zamanının büyük kısmında bilgisayar ve teknoloji ile derinlemesine ilgilenecek zamanı bulamıyor. Bu nedenle de çoğunlukla ihtiyaçlarının da çoğu dile getirilmiyor. İşte bu istekleri biraz da product hunt’dan takip ettiğim gelecekle birleştirerek toparlamak istedim.
Hani geçen gün girdiğim site vardı ya!
Ortalık, dijital asistandan geçilmiyor. Ama yöneticiler çok iyi bilirler ki; iyi bir asistan çok zor bulunur. Sizi gölgeniz gibi takip edip, sorduğunuz sorulara cevap verecek. Hiçbir zaman sırlarınızı açık etmeyecek… Bir de bunun dijital karşılığı vardır. Dijital asistanlar her ne kadar gerçek hayata özenseler ve size hava durumunu, uçak kalkış saatini söyleseler de aslında en kolay yapacakları işi hiçbir zaman yapmıyorlar. Bu iş dijital ayak izlerinizi takip edip, sorduğunuzda aradığınızda size ulaştırmak.
Mutlaka başınıza gelmiştir. Hani o site vardı ya, geçen seninle bakmıştık, dersiniz hatırlayamazsınız. Gençken sevgilinizin, belli bir yaşta kızınızın hatırladığı o siteyi tarayıcınızın geçmişinde de bulamazsınız.
İşte o siteleri keşke girdiğinizde indeksleyen, içeriğini aklında tutan birşey olsa… İşte bunu yapan servisler ortaya çıkmaya başladı ama daha çok yeniler. Bunu yapan programlara gerçekten çok ihtiyaç var.
Yahu iki paragraf bir yazı vardı. O neredeydi?
Bir de bazen araştırma yaparken ihtiyacınız olan bir iki paragrafı yazınızın içine alır kaynağı kaybedersiniz. Yada kaynak o yazıyı silmiştir. Yazının siteye ispatı için alıntılama tarihi önemlidir. Yada yaptığınız araştırma için biriktirirken alıntılama yerlerini unutabilirsiniz. İşte bunları engellemek için çeşitli uygulamalar uzun zamandır var. Akademik anlamda ben en çok Mendeley kullanıyorum. Diigo veya son dönemde çok popüler web servislerinden wetransfer’in çıkardığı we collect var. iPhone shortcut yazılımı için yazılmış ama düzgün çalışmayan scriptler var. Hepsi çok yarım ama bu konuda mutlaka bir çözüm olacak. Muhtemelen en kısa zamanda.
Medya’nın dijital dönüşümü yapay zekaya kadar geldi.
Medya’da çalışan yöneticilerin çoğu dijital gelişmelerin farkında. Bunları da en hızlı şekli ile hayatlarına eklemek istiyorlar. Son dönemde yapay zeka ve medya bir araya geldiğinde nedense herkesin aklı haber okuyan sunuculara gidiyor. Halbuki yapay zekanın en son kullanım yeri bence orası. Son dönemde Türkiye’nin en fazla reklam alan web siteleri (çoğu medya kuruluşlarına ait) trafiğe kendilerine çekmek için olmadık garipliği yapıyorlar. Zira reklam veren trafik olmazsa reklam vermeyeceğini söylüyor. Tabii bu yanlış görüş bir doğru ile düzeltilsin çok isterdik ama üzülerek söylüyorum ki; kimse bunu düzeltmek için uğraşmıyor. Ancak son dönemlerde keşke gelen bültenlerle, Google’ın “trending topic”leri arasında ilişkiler kuran ve uygun haberleri yayınlayan bir yapay zeka olsa, serzenişleri yükselmeye başladı. Bakalım bunu kim ne zaman yapacak?
Ofis programları aldı başını gitti
Hiç excel’in neden çok sevilen bir program olduğunu düşündünüz mü? Çünkü çok basit. Dört işlem bilen biri, bir iki saat çalışmayla, veri tabanı işlemleri yapabilir hale geliyor. Ama kelime işlemciler öyle mi? Hayır… Sanki broşür çıkarmak için kullanılacak gibi karmakarışık bir yığın tasarım bilgisinden, video içeriğine kadar her şeye sahip. Peki son dönemde kelime işlemciler arasında en sevilenleri hangileri? Bear mesela.. Çok basit, karmaşadan uzak. Az tasarım öğesi ile sanki google arama motorunun kelime işlemcisi gibi. Kelime işlemcilerin başta böyle tasarlanmışken bir anda karmaşık yapılar alması çok garip. Bear bile ilk çıktığına göre çok karmaşık bir halde. Halbuki mesela ben, Control V kısa tuşunda stil bilgilerinin atılması için bile üşenmeyip bir çalışma yaptım. Çoğu kullanıcı gibi ben de sadece karakterleri aktaran, her türlü tasarım öğesini atan bir kelime işlemciyi çok ama çok istiyoruz.
Mail programı ayrıca yada mail sunucusu ile konuşan yazılımlar
Mac’de Spark isimli bir e-posta programı, size gelen mailleri yapılacaklar listenize ve takviminize atıyor. Ama neden bunun daha karmaşık bir şekli; e-posta sunucunuzun üzerinde durmasın. Yani kendinize attığınız mailler ile notlar alıp, yapılacak listenizi ve takviminizi neden kontrol edemeyesiniz? Bu arada bu e-posta sunucusu size gelen mesajları kişileri merkeze alarak tutsa. Buna da API’larla ulaştığı twitter, facebook kontaklarını da alsa. Ne harika olur değil mi?
En güzeli en sonda : Abnormal
Yöneticilerin hayatı çoğunlukla normal gitmeyen durumları normale çevirmekle geçer. Bu bazen depodur, bazen pazarlama krizidir, bazen de insan kaynakları. O yüzden bir yönetici çoğunlukla anormal durumlara konsantredir. İşte bir program olsa ve size sadece bu anormallikleri haber verse. Dünyanın her hangi bir yerinde değişen garip hava durumu anormalliklerinden, bir para biriminin eklenmeyen yükseliş veya düşüşlerine, satış raporlarındaki garipliklerden rating raporlarındaki garipliklere. Biz o programı hatta hiç görmesek de o sadece alarmları iletse.